Tuesday, September 16, 2008

de prin alte mahalale...

Nu-mi mai amintesc bine cine si unde scria ca nimic nu este mai dezgustator decat o femeie proasta, bolnava. Sunt aproape sigura ca Petrescu, in "Patul lui Procust". Eu cred ca nimic nu este mai otravitor pentru suflet si mai de ocolit in viata decat o femeie vulgara, fie ea si sanatoasa.
Am urmarit, dintr-o risipa de timp liber, cateva secvente din "Test de fidelitate", emisiune mai mult sau mai putin regizata, despre care nu-mi voi exprima acum parerile...
In episodul respectiv mi se arata ochilor o pupaza cu pretentii culturaliste- fo' doi ani de Spania si ceva mai multa experienta in ale animatiei de prin baruri.
Cioroplina clara la origini (ca doar le simti izul chiar daca-i acoperit de tone de vacsea), insurubata in niste figuri demne de toata jalea, respectiva creatura declara fara de sfiala si cu genele intoarse intr-o "poza" inteligenta, ca este "tupeista" si ca modestia n-are ce cauta in personajul ei, pen'ca-i buna, dom'ne, si se simte si bine taaare in soriciul propriu si personal !
M-am gandit, pe loc si cu mila, la definitiile tupeului. Si la cine are acest tupeu.
Logic- numai un om vulgar.
Pe urma m-am intrebat, in sine-mi, de ce trebuie ordinarul, grosolanul, banalul, sa imite ? Nu poate fi numai si numai el insusi si-atat? Doar tot el declara ca este multumit si mandru peste poate de tot ce i-a aruncat natura-n traista. Am dat atata importanta subiectului incat am ajuns sa studiez amanuntit definitii de termeni! :)
VULGÁR, -Ă, vulgari, -e, adj. 1. Ordinar, grosolan; josnic, mitocănesc. 2. Lipsit de originalitate; comun, obişnuit, banal. ♢ (Mat.) Logaritm vulgar = logaritm zecimal. 3. (Înv.; despre limbă) Vorbit de popor, popular. ♢ Limba latină vulgară = limba latină populară. 4. Lipsit de suport ştiinţific; neştiinţific. Materialism vulgar. – Din fr. vulgaire, lat. vulgaris.
Sursa: DEX '98
VULGÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care nu se deosebeşte prin nimic; lipsit de originalitate; comun; obişnuit; trivial; ordinar. 2) (despre persoane şi manifestările lor) Care este lipsit de pudoare; fără decenţă; indecent; scabros; trivial; obscen. 3): Latina ~ă limba latină vorbită; latina populară.

In mare parte m-am lamurit: grosolanul, ordinarul, mitocanul...vulgarul, cu alte cuvinte, trebuie sa imite pentru ca, in tot idiotismul care-l alcatuieste si-a facut loc, Dumnezeu stie cum, si-n neuron nascut prematur. Cu el, si fara a-l obosi prea tare, vulgarul intelege (desi nu va recunoaste niciodata asta) ca exista persoane cu adevarat inteligente. Sofisticate.
Dupa exemplu, maimuta mai sus descrisa intelege suta la suta ca exista femei distinse. Femei care nu au nevoie sa-si etaleze juma' de buca pentru a sari in ochiul cuiva, care nu tre' sa-si scoata dedesubturile la aerisit in public pentru a atrage atentia (sau pentru a trasa harti clare ale insatisfactiei vis-a-vis de partener, vai de viata lui de pampalau...:)) ). Caricatura inghite, asadar, nemestecat si-n surdina mototolul adevarului- acela ca exista ceva cu adevarat bun si de calitate. Dupa cum insa si chinezii reproduc la botu' calului aproape orice in lumea asta....cam asa si vulgaritatea incepe, spoindu-se cu vacsea si atarnadu-si tzinghilinghi, sa se creada originalitate! Arta imitatiei primeaza la banali. Acolo unde propriul neuron (nascut, cum am zis, prematur si-n frig puternic) nu face fata- incepe trasul cu ochiul.
Si atunci incepe a adormi ratiunea....
M-am uitat cu mila si satisfactie la amarasteanca cu pretentii de "ispita"- ce naiba o fi fost in teasta ei cand s-o fi etalat cu atat mandrie si pe cine o fi crezut ea ca pacaleste...n-am inteles. Atata a tras de toata carnaraia de pe ea, incercand sa arate ce poate, incat am avut impresia ca se va desuruba de tot, in final. Vulgara femeie. Proasta- se subintelege. Cu tupeu- sa-i traiasca, sa fie la ea acolo! Mai ramane sa dea ochii cu Camil Petrescu, pe lumea cealalta, si sa-i intareasca acestuia convingerile.

---------------

4 comments:

 1. Ei da, dar cu buka se operează mai uşor, mai ales când neuronul alege să nu coopereze, din motive de absenţă, singurătate sau sictir.

  ReplyDelete
 2. Se opereaza, desigur, mai usor- drept dovada toti pampalaii insurati....:)) Exista, asadar, un petec pentru fiecare buka.

  ReplyDelete
 3. auzisem eu pe undeva ca "iezista o esplicatzie:, cum ca distinsilor barbati, la anumiti stimuli vizuali le coboara tot sangele pentru a iriga anumite parti ale corpului si partea de sus a corpului numita creier ramane fara necesarul oxigen- asa se explica exhibitionismul unor anumite purtatoare de un singur neuron, pe asta mizeaza distinsele zane! :)

  ReplyDelete
 4. Deci, Elena, sa tragem concluziile :)) ---->
  La vederea pitecantroapelor imitatoare precum specia insasi le defineste...masculii raman fara oxigen la cerebel si putina minte le pleaca, saraca, cu sorvova in toiul verii. Tragica_comedie e insa alta: ca mai sunt si idioti care le iau de neveste si, mai abitir decat toti si toate...ii mai pune naiba sa se si multiplice, in toata splendoarea lor. Dar....vorba lu' tata: daca ar face toate mustele miere ar fi un ban kilogramu' !

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.